2013. augusztus 26., hétfő

Kezdjük el! (Bumm-bumm-bumm-bu-bumm-bu-bumm-bumm)

Nos, úgy tűnik, magyarul fogok tanítani az elkövetkező fél évben két 16-17 éves cserediákot. Egyikük tajvani, másikuk amerikai. Mindkettőjüknél az angol lesz a kommunikációs nyelv, de gondolom teljesen különböző lesz olyan szempontból, hogy egyiküknek ez az anyanyelve, másikuknál szintén tanult.

A helyzet az, hogy papírom nincs róla, hivatalosan soha nem tanultam.
Ami viszont van:
- lelkesedés
- angol tanítási tapasztalat (és egy négyhetes IH London tanári tréning)
- fogalmazzunk úgy, hogy nyelvtanítási tapasztalat. bár a magyar felépítése teljesen más, és nehezebb az elejétől használni a nyelvet az órákon, és érthető szintre leegyszerűsíteni a mondanivalót, de azért egy nyelvóra alap felépítése és célja így is ugyanaz
- a magyar nyelv szeretete
- néminemű fogalmam a nyelv felépítéséről
- az a hit, hogy mindent meg lehet tanulni/tanítani, csak meg kell találni az adott személyhez passzoló formát
- az a hit, hogy nyelvet tanulni úgy lehet ha élvezed és szereted.
- motivált diák! (ennél jobb nincs is. az egyikükkel már elkezdtem magyarozni még tankönyv nélkül. szuper ügyes, és érdeklődő)

Ami hátravan: holnap tankönyvvásárlás. Az internetről sokmindent levadásztam, de az angol nyelvű teach-yourself jellegű dolgok nem fogtak meg, és számukra nem túl hasznos szókinccsel operálnak (bár néhány feladatot és például a fonetikai ábrákat - lásd: hogy tartsd a szád a különböző magánhangzók kiejtésekor - páldául tuti hogy fel fogom használni)
Egyenlőre úgy tervezem, hogy három-füzetes rendszerbe kezdünk: egy szótárfüzet, (amibe az órán tanultak otthon bemásolásra kerülhetnek, és mindig elő lehet szedni később is), egy "nyelvtan" füzet, amibe egyenlőre a személyre szabott ábécé, a számolás és a többesszám került, a továbbiakban pedig a fontos tudnivalók visszakereshető tárháza lesz, és egy mindenes füzet, amibe a rajzolt "mi van a konyhában" szótártól az órai munkán át a házifeladat vagy a gyakorlás kerül majd. Gyanítom, hogy ez igen gyakran fog betelni :) A tajvani lány akit tanítok nagyon szereti a rajzolós szótárazást, azt mondta, hogy tényleg segít és könnyebben jegyzi meg a dolgokat, úgyhogy lehet, hogy a későbbiekben ennek is lesz inkáb egy külön füzet elkülönítve a feladatoktól.

Szóval azt tervezem, hogy az ötleteket, házilag gyártott szószedeteket, feladatokat, kártyákat, a tapasztalatokat, hogy mi vált be és mi nem, szívesen megosztom itt, hátha akad más is aki használná (vagy aki esetleg cserébe szívesen ad a saját anyagaiból... :)

Ja igen. És per pillanat alapcél az, hogy minél hamarabb számukra használható szókincset adjak a lelkes magyarul tanulók kezébe/szájába, úgyhogy igyekszem mindent olyan szavakkal demonstrálni, ami a hétköznapi életben is felhasználható.

Úgyhogy Isten hozott mindenkit, akit érdekel, és magyar tanításra fel!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése